Till huvudinnehållet

Tätskiktets höjd över golv. Hur högt ska tätskikt monteras på vägg i bad - och duschrum?

Boverket ger ingen exakt anvisning om hur högt i våtrummet det krävs tätskikt. Man menar att fuktkänsligt byggnadsmaterial ska skyddas med tätskikt om det kan komma att utsättas för vattensprut eller spill. Det innebär att om man duschar med en handhållen dusch det behövs tätskikt så högt som man stänker med vatten t.ex. när man tvättar håret. Det kan betyda cirka eller drygt två meter.

Plastmatta monterad med H-metoden, se Säkra Våtrum, monteras normalt upp till cirka 2,05-2,10 m. Ovanför denna höjd kan man gärna komplettera med en bård eller ett målat skikt enligt MVK.

Generellt ska man alltid montera tätskikt bakom kakel och klinker. Det innebär att om man kaklar till vanlig takhöjd (2,4-2,6 m) ska man ha tätskikt bakom hela den kaklade ytan. Nöjer man sig med kakel till exempelvis 1,95 (plattor 13 x 150 mm) eller lägre duger tätskikt till denna höjd och målat skikt enligt MVK resterande höjd.

Notera att vid skarvning mellan olika tätskiktstyper ska minst en av de ansvariga tätskiktsleverantörerna tillhandahålla en monteringsanvisning för kombinationen av de två tätskiktsprodukterna.