Så mäter du golvlutning i våtrum
Att beräkna och mäta golvlutningen i ett badrum kan vara knepigt. Det visar inte minst alla frågor som kommer in till GVK. Därför har man nu tagit fram ett förtydligande dokument som beskriver hur golvlutning/fall mot golvbrunn ska mätas och bedömas. Att golvets lutning är korrekt är avgörande för att vattnet inte ska hamna på fel ställe och orsaka vattenskador men också för att minska halkrisken.
Att beräkna och mäta golvlutningen i ett badrum kan vara knepigt. Det visar inte minst alla frågor som kommer in till GVK om detta. Därför har man nu tagit fram ett förtydligande dokument som beskriver hur golvlutning/fall mot golvbrunn ska mätas och bedömas.
Att golvets lutning är korrekt är avgörande för att vattnet inte ska hamna på fel ställe och orsaka vattenskador men också för att minska halkrisken.
I det förtydligande dokumentet beskrivs steg för steg hur mätningen i ett bad- eller duschutrymme ska utföras. Här finns också anvisningar för korrekt lutning i andra utrymmen som regelbundet utsätts för vatten på golvet, såsom tvättstugor och utrymmen med varmvattenberedare. Dessutom ges information om toleranser för buktighet och hur sådan ska mätas.
Utdrag ur ”Mätning av golvlutning”;
Hur ska golvlutning mätas i Bad- och duschutrymmen?
• Antal mätpunkter och mätsträcka är beroende av rummets utformning och val av golvbrunn.
• Man kan få en indikation på golvets lutning med en kula/dank eller vatten.
• Fall ska mätas innan tät- och ytskikt appliceras och ska bibehållas till färdigt golv är utfört.
• Tänk på att toleranserna för fall gäller för både underlag, tätskikt och ytskikt.
• Golvlutning ska mätas på en så lång sträcka som möjligt.
• Golvlutning ska inte mätas ”punkt för punkt” eller på varje klinkerplatta.
• En rätskiva + digitalpass eller ett längre vattenpass ska med fördel användas på längre sträckor.
• Ett vattenpass med längden 30 cm ska med fördel användas vid mätning av golvlutning i plats för bad eller dusch.
Förtydligandet av branschreglerna som gäller golvlutning/fall mot golvbrunn i Säkra Våtrum 2021, kapitel 5.8, riktar sig till GVKs kontrollanter och entreprenörer men även till oberoende besiktningsmän som kontrollerar golvfall i våtutrymmen.