Till huvudinnehållet

Bästa tipsen för ett vattensäkert badrum

Var tredje våtrum, som exempelvis badrum och tvättstuga, i svenska småhus är drabbat av fukt- och mögelskador som behöver åtgärdas mer eller mindre omgående. Det visar en ny rapport från Anticimex. –Jag tror att mycket beror på okunskap, säger Per Bergström från Anticimex i en kommentar. Man ska se till att anlita en hantverkare som har rätt branschkunskap.

Var tredje våtrum, som exempelvis badrum och tvättstuga, i svenska småhus är drabbat av fukt- och mögelskador som behöver åtgärdas mer eller mindre omgående. Det visar en rapport från Anticimex som publicerades nyligen.

 –Jag tror att mycket beror på okunskap, säger Per Bergström från Anticimex i en kommentar. Man ska se till att anlita en hantverkare som har rätt branschkunskap.

Lösningen finns i branschreglerna
Badrummet är en av bostadens största investeringar med en normal livslängd på 20 år. Det är också en komplicerad konstruktion, där den svagaste länken avgör den faktiska livslängden. Att exempelvis behålla en gammal golvbrunn när badrummet renoveras leder nästan garanterat till fukt- och mögelproblem längre fram. Kostnaden för golvbrunnsbytet höjer dessutom värdet på bostaden.

Samordningen bland yrkesgrupperna som bygger eller renoverar badrummet, som till exempel VVS- och tätskiktsmontörer, är avgörande för vattensäkerheten. Därför är branschreglerna för VVS-installationer, som administreras av Säker Vatten, samordnade med GVKs branschregler för tätskikt. GVKs Säkra Våtrum ger handfasta, praktiska instruktioner för ett fackmässigt utförande och tillsammans skapar branschreglerna förutsättningar för vattentäta badrum med lång livslängd.

Bästa tipsen för badrumsbygget

-Anlita ett auktoriserat företag. Du får ett fackmässigt utförande där gällande branschregler för våtutrymmen följs. Du får även efter avslutat arbete ett våtrumsintyg som blir en ren värdehandling om du tänker sälja bostaden eller skulle hamna i ett försäkringsärende.

-Skaffa så mycket kunskap som möjligt. Läs branschreglerna Säkra Våtrum, som bygger på drygt 25 års samlad svensk våtrumserfarenhet. Lär dig mer om badrummets kritiska punkter där risken för vattenskador är extra stora.

-Be om referenser från tidigare kunder.

Kompetens leder till färre vattenskador
GVK är ett kvalitetssystem för auktoriserade våtrumsföretag med dokumenterad kompetens. GVK-företagens våtrumsarbeten kontrolleras kontinuerligt. Uppföljningen av dessa kontroller bekräftar att få badrum utförda av GVK-företag har allvarliga brister, som kan föranleda vattenskada, i tätskiktsinstallationen. I de GVK-auktoriserade företagen har både arbetsledaren och varje enskild golvläggare/plattsättare dokumenterad specialutbildning för våtrumsarbeten. 

Anticimex rapport ”Hur mår huset?” 

GVKs webbplats med branschregler, godkända material, auktoriserade företag och fler bra tips. Branschreglerna Säkra Våtrum ger handfasta praktiska instruktioner för hantverkare och beställare.